RABBİMİZİN “VEDUD” İSMİ KURAN’DA NASIL ANLATILIYOR BAKALIM.
Kuran’da “Vedud” ismi iki yerde geçer. Birincisi Buruc Suresi 14.ayette…
Burada Gafur ismiyle birlikte gelir. "O Gafur 'dur, Vedud ' tur. "
Burada insan bazen kendisine kötülük edeni sevmesede bağışlayabilir. Bazende sevdiğini
bağışlamayabilir. Ama Allah sevdiğini bağışlar. Bu Ayeti Kerime bunu gösterir..
Peki, Vedud kimi sever? Tövbe edenleri sever... O halde kul kendine yönelince onu sever.
Kulu bağışlaması kendine yöneldiği için değil, yöneleni sevdiği içindir. AFFETMEK SEVGININ SADAKASIDIR.
İkinci Ayet Hud Suresi 90.Ayet
"Haydi günahlarınız için Rabbinizden af dileyin ve ardından bilinçlerinizi yenileyerek O 'na yönelin. Unutmayinki benim Rabbim RAHIM ' dir VEDUD’ TUR"
Bu Ayet Şuayb Peygamberin kavmine yaptığı etkileyici konuşma içersinde yer almaktadır.. Bu Ayet’te af dilemenin üslubu öğretilmektedir… Bu Ayet’e göre Allah’tan af dilemek iki aşamadır.
•1.Aşama; Allah’tan bağışlanma dilemek, istiğfar etmek:
İstiğfar sadece suçtan bağışlanma değil, suçtan dolayı azarlanmaktan ve suçun yüze vurulmasında da muaf tutulmayı istemektir.
•2.Aşama; Tövbe aşaması yani kötüden vaz geçen Mümin’in iyiye yönelişini temsil eder.
Çünkü kötülükten vaz geçip iyiye yönelmeyen başka kötülüğe dalar. Bu sürecin tamamlanması için iyiye yönelmek şart olur. Bunuda tövbe temsil eder. Peki, bu iki aşamalı af dileme sürecinin muhatabı neden Allah'tır? Cevap Ayet’in sonundaki iki isimde gizlidir zira “O RAHİM'dir VEDUD'dur” Yani O işinde çok merhametli olan, ve aynı zamanda çok seven ve çok sevilendir. Allah'ı sevmek üç türlü olur.
1: ALLAH'IN EFTALINI SEVMEK:
Kâinatta ilahi yasalar çerçevesinde olup biten her şey Allah'ın fiillerindendir.
Allah'ın fiillerini seven, vermesi kadar vermemesinide sever. Hatta O ' nu seven her fiilinde bir hikmet arar… Yaşatma fiiline nasıl hürmet gösteriyorsa, ölümü takdir etmesine de o kadar hürmet gösterir. Allah’ın fiillerini seven Allah’ın emir ve nehiylerini de sever.
2: ALLAH'IN ESMASINI SEVMEK:
Allah'ı seven onun kendinde bulunan sıfat ve esmasını da sever… Allah’ın esması, esasen kullarına olan sevgisidir. Zira insan mutlak olan Allah’ı sıfatlarıyla tanır. O Sıfatlar Allah’ın arştan arza uzattığı iptir… İnsan idraki bu ipe tutunarak Allah bilincine (Marifutullah’a ) erer.
Allah’ın esmasını sevmek sadece Cemal tecellilerini sevmek değil, Celal tecellilerini de sevmektir.Onun Celal tecellileri, Davut ve Süleyman gibi sultan eder, Celal tecellileri ise Zekeriya ve Yahya gibi kurban eder... Bu ikisinde de "Lebbeyk Ya Rab! " diyemeyen kendisini O ' nun esmasını sevmiş saymasın.
3: ALLAH'IN ZATINI SEVMEK:
Zatı sevme kemaline ulaşmış bir kul için hangi sıfatların tecelli ettiği önemli değil. Önemli olan Allah’ın bir biçimde tecellisine mazhar olmaktır. Bu halin sahibi Allah'ı verdiğine veya aldığına bakarak sevmez. Tıpkı Kuran’ın dediği gibi:
"Böyle takdir etmiştir ki, elden kaçırdıklarınıza üzülmeyiniz, ele geçirdiklerinize de sevinmeyiniz.”
Hadid 23
Elza KİMM
|